Posts Tagged strand


Bouwupdate Paal14

van gaat minder snel dan deze , maar de contouren van de plattegrond zijn nu al zichtbaar in .
(more…)

Paviljoen The Coast Monster

No photos available right now.

Please verify your settings, clear your RSS cache on the Slickr Flickr Admin page and check your Flickr feed

Strandbebouwing in Monster is toegestaan onder specifieke randvoorwaarden. Een belangrijke beeldbepalende randvoorwaarde is een opgetild bouwvolume op poten, twee meter boven het doorgaand strandprofiel.

Het concept voor het jaarrond paviljoen The Coast is op deze randvoorwaarde gebaseerd; een zwevend volume met uitstraling rondom. Het doel is een gebouw te ontwerpen met minimale invloed op de omgeving en een maximale aantrekkingskracht. De natuur kan binnen dit concept onbelemmerd zijn gang gaan, ook onder het paviljoen door. De natuurlijke uitstraling van het paviljoen sluit hier op aan, het gebouw op gaat op in zijn omgeving en genereert hierdoor een vanzelfsprekende aantrekkingskracht.

Belangrijke drager van het concept is de routing. Langs deze routing bevinden zich diverse functies
die uiteindelijk naar het paviljoen leiden. Gedacht kan worden aan een uitkijkpunt, zitgelegenheid,
fietsenstalling, uitgifte horeca, EHBO post en een speelruimte voor kinderen. Door het volume te koppelen aan een doorgaande routing ontstaan er vloeiende overgangen tussen duinen, strandafgang, fietsenstalling, paviljoen, terras, trappen en het strand.

Om de vloeiende overgangen te benadrukken worden de constructieve lijnen van het hoofdvolume doorgezet
in de doorgaande routing en het terrasdek. Hierdoor ontstaat er een dynamische vorm waarbij de grenzen
tussen binnen en buiten vervagen. Aan de duinzijde gaan de constructieve lijnen over in de balustrades van de steiger. Boven het terras aan de zeezijde worden constructie lijnen ook doorgezet. In ruimte hiertussen zijn rolschermen te spannen voor bescherming tegen zon en regen. Het ‘’dichte’’ dak gaat geleidelijk over in een open lattenstructuur om de zachte overgang te benadrukken, ongeacht de stand van de translucente rolschermen. De constructie blijft deels zichtbaar, wat de tijdelijkheid van de constant veranderende natuur benadrukt.

De tweedeling van het hoofdprogramma in restaurant en multifunctionele ruimte is zichtbaar gemaakt in het dak. Het midden van het paviljoen is hiervoor uitgevoerd met een transparant dakdeel waar licht tot diep in gebouw kan doordringen. Het opdelen van het dak in drie delen voorkomt tevens een te massale uitstraling van het hoofdvolume

Door het ruime dakoverstek aan alle zijden kan er veel glas worden toegepast in de gevels waardoor het
gebouw een transparante uitstraling krijgt. In het midden van de gevel aan de duinzijde loopt de kern van het gebouw tot aan de gevel, hier bevindt zich direct aan de doorgaande routing de uitgifte met een doorkijk door het hart van het paviljoen.
De horizontale gevelbekleding is opgebouwd uit antraciete houten delen, die samen met de witte kozijnen bijdraagt aan een nautische uitstraling. De rest van het paviljoen is ook opgebouwd uit materialen met een natuurlijke uitstraling die opgaan in de omgeving.

Scroll to Top

Strandpaviljoen Zandvoort

No photos available right now.

Please verify your settings, clear your RSS cache on the Slickr Flickr Admin page and check your Flickr feed

Voor Tijn Akersloot heeft BINT een jaarrond strandpaviljoen ontworpen in Zandvoort. Het concept voor het paviljoen is gebaseerd op maximale flexibiliteit en aanpasbaarheid: ‘van zwembroek tot winterjas’. Aan het strand zijn de verschillende weerelementen goed voelbaar; je kan lekker uitwaaien, een frisse neus halen maar ook zonnen of verkoeling vinden en je gedachten verzetten. Het hele jaar open zijn betekent dat het paviljoen aan een groter aantal weertypen wordt blootgesteld. Het was dan ook de uitdaging om een paviljoen te ontwerpen dat bij ieder soort weer, tijdstip of omstandigheid van de dag een toegevoegde waarde heeft.

Er is uitgegaan van een alzijdig paviljoen om ervoor te zorgen dat zowel de kwaliteit van de duin- als van de zeezijde volledig benut wordt. Dit biedt een grotere diversiteit aan uitzichten en de hiermee samenhangende indelingsmogelijkheden. Het paviljoen is in vier ruimtes op te delen door middel van grote schuifwanden. Deze ruimtes zijn onderling te schakelen in meer dan tien verschillende configuraties, waardoor maximaal kan worden ingespeeld op de behoefte [partij, vergadering, restaurant etc.] In het midden staat de vrijstaande kern van het paviljoen. Hier bevinden zich de half open keuken, installaties, opslag, toiletten en ruimtes voor personeel. Het bargedeelte loopt voor deze kern langs. De kern is zo compact mogelijk gehouden. Dit verkort de looplijnen en zorgt voor een goede samenwerking en communicatie tussen het personeel. Dit is vooral belangrijk als er verschillende evenementen tegelijk plaatsvinden.

De flexibiliteit binnen vertaalt zich ook naar de buitenzijde. De gevel is laagsgewijs opgebouwd uit schuifpuien op de hoeken, shutterpanelen en gordijnen, waardoor de mate van openheid en sfeer volledig te regelen zijn per deel of in zijn geheel. In de zomer wordt het paviljoen gereduceerd tot een grote parasol met schaduw en verkoeling. In de winter ligt de focus op het interieur. Door het gebruik van de schuifwanden wordt de sfeer intiemer en biedt het paviljoen de gewenste bescherming tegen alle weerelementen.

Scroll to Top