Posts Tagged centrale hal


Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top