Archive for Werken


Luifel Spazio Offices Zoetermeer

In opdracht van Unibail Rodamco heeft BINT een luifel ontworpen voor Spazio Offices in Zoetermeer. De bestaande stuctuur is hierbij als uitgangspunt genomen. De houten spanten worden verlengt en knikken op twee plaatsen in een vloeiende beweging, waarbij het grootste overstek ter hoogte van de entree ligt. Aan de bovenzijde van de spanten worden ten behoeve van de droogloop glazen panelen op een spyderconstructie geplaatst. De panelen aan de onderzijde bieden plaats voor signing en lichten ‘s avonds op door de spots op de spanten.

Scroll to Top

Kunstopslag Rijswijk

Hoofdvorm
Als hoofdvorm is gekozen voor een ellips. Deze vorm wordt aan de zuidzijde gedicteerd door de trambaan en de kavelvorm. Door aan de andere zijde ook een ‘voorzijde te creëren ontstaat een elegant slank ogend volume. Er zijn geen achterkanten meer en het gebouw heeft een rondom uitstraling die overal ruimte laat aan de omliggende gebouwen. De vorm en de gevel geven samen expressie aan het gebouw en vertellen tevens de bijzondere functie van het gebouw.

Logistiek
Art Plaza ligt op een unieke zichtlocatie dicht bij de snelweg en is zeer goed bereikbaar. Om goed op de bereikbaarheid aan te sluiten is de logistiek zeer belangrijk. Het laden/ lossen op maaiveld moet hiervoor de ruimte krijgen. Voorstel is om vrijwel het hele kavel op maaiveld voor de logistieke oplossing te gebruiken. Voor bezoekers is er parkeren op maaiveld te realiseren bovenop een verdiepte
natuurlijk beluchtte parkeergarage. Verder wordt er nog een stijgpunt voor de kantoren gemaakt naast het parkeren voor de bezoekers. De expeditie ligt uiteraard ook op het maaiveld en de vrachtwagens kunnen in dit volume achter gesloten deuren laden/lossen. In de expeditie is een laad- losplatform op hoogte met 4 loading docks, De loading docks zijn direct aangesloten op de goederenlift.

Gevel
De gevel van het depot van Art Plaza vraagt om een gesloten dichte structuur. Om de gevel wel aantrekkelijk te maken en niet te massaal is er een diagonale stapeling van ‘‘dozen’’ bedacht. Deze structuur verbergt het aantal verdiepingen achter deze gesloten gevel en zorgt dat de blik naar de transparante kroon met kantoren wordt begeleidt. Om de massaliteit te doorbreken zitten er in de
dichte structuur spaties van glas, dit zijn etalages en/of ateliers waar de kunst kan worden tentoongesteld of gerestaureerd. De wisselende structuur in de gestapelde dozen zorgt voor een divers afwisselend gevelbeeld die laat zien dat in ieder doos ook iets anders is opgeslagen en dat de grootte van de opslag kan varieren .

Kantoren
In de expeditie is een kantoor van 100 vierkante meter mogelijk, Deze is gescheiden van het kantoor voor de rest van het personeel. Dit kantoor van 400 m2 BVO bevindt zich direct boven de opslag voor kunst . De rest van de verdieping is gereserveerd voor de installaties voor zowel de kantoren als het
art depot. Een interne verbinding met de opslag is door deze plek eenvoudig te realiseren indien wenselijk. De toplagen zijn eveneens kantoor en gereserveerd voor derden. De ligging van de kantoren op de hoogste verdiepingen zorgt voor een gegarandeerd mooi uitzicht rondom. De kantoorlagen kunnen hierdoor ook lichter worden geconstrueerd omdat de belastingen lager zijn dan de opslagvloeren in de eerste lagen.

Scroll to Top

Kantoor Mourik Nieuwdorp

Voor een nieuw kantoor van Mourik Vlissingen B.V. heeft BINT binnen het standaard paal-schot systeem van K&A de gevel ontworpen. Door ramen en dichte panelen optisch samen te voegen en te laten verspringen per verdieping, wordt de standaard structuur doorbroken en ontstaat er een ‘geperforeerde metalen doos’ met diepe negges in de kleur van Mourik. De entree en trappenhuis zijn uitgesneden uit de massa en voorzien van een glazen gevel, de gevel vouwt zich hier om naar binnen. Het gebouw wordt medio 2013 opgeleverd.

Scroll to Top

Truckparkings Rotterdam

Momenteel worden er drie bewaakte truckparkings in de Rotterdamse haven gerealiseerd. BINT heeft drie gebouwen ontworpen met basisvoorzieningen zoals, toiletten, douches en een bijeenkomstruimte. Het gebouw bestaat uit twee elementen, een rechthoekig volume en een schijf. De rode schijf werkt als herkenningspunt in de omgeving, het uitstekende deel boven het gebouw is voorzien van een sparing waartussen een banner is gespannen. Het grijze volume is tegen de schijf gezet, waarbij een doorlopende lichtlijn alle ruimten van voldoende daglicht voorziet.

Scroll to Top

Bezuidehoutseweg Den Haag

In opdracht van SENS real estate heeft BINT een duurzaam herontwikkelings concept gemaakt voor twee kantoorpanden. Het bestaande volume wordt ingrijpend gerenoveerd en ca. 40% aan programma toegevoegd. De bestaande gevel wordt zoveel mogelijk behouden. Door de gevel in te pakken krijgt het gebouw een hedendaagse uitstraling en betere isolatiewaarden. De horizontale belijning sluit de gevel aan op de omgevingsbebouwing. De nieuwe klimaatgevel wordt terugliggend uitgevoerd waardoor het gebouw zich presenteert als twee in elkaar geschoven volumes.

Bestaande situatie
Uitgangspunt van SENS real estate is duurzame herontwikkeling. Het bestaande volume ingrijpend renoveren [gevel, installaties, e.d.] en daarnaast programma toevoegen.

Programma toevoegen
Het streven is om minimaal ca. 40% aan het bestaande vloeroppervlak toe te voegen. Door aan de zuidzijde nieuwe vloeren te realiseren wordt het kavel volledig benut, daarnaast worden er twee verdiepingen toegevoegd. Er kan een open kantoorvloer, cellenkantoor of een combinatie hiervan worden gerealiseerd.

Voorzetgevel
De bestaande gevel wordt zoveel mogelijk behouden. Door de gevel ‘in te pakken’ krijgt het gebouw een hedendaagse uitstraling, daarnaast krijgt de gevel een betere isolatiewaarde. Door de horizontale lijnen te benadrukken sluit de gevel aan op zijn omgeving.

Klimaatgevel
Doordat de nieuwe gevel terugliggend wordt uitgevoerd en anders wordt gematerialiseerd zal het gebouw zich presenteren als twee in elkaar geschoven volumes. De achterliggende gevel sluit aan bij de belijning van het uitstekende deel. De glazen gevel voorzien van een print reflecteert het omliggende groen en gebouwen. De dichtheid van de glasprint wordt aangepast aan de oriëntatie van de gevels.

Transparante plint
Door de plint transparant uit te voeren ontstaat ter plaatse van de uitkragende voorzetgevel een ‘zwevend’ volume. De relatie met het groen van de Koekamp wordt hiermee versterkt, zowel van binnenuit als vanaf de straatzijde. De huidige uitgebouwde entrees worden inpandig opgelost zodat het gebouw een heldere structuur krijgt.

Buitenruimten
De vervallen buitenruimte aan de Zuidzijde van het gebouw wordt teruggeplaatst op de bovenste verdieping. Vanaf deze besloten buitenruimte heeft men een mooi uitzicht over de Koekamp en het Malieveld. De buitenruimte kan gecombineerd worden aan een bedrijfsrestaurant op de bovenste
verdieping.

Scroll to Top

Prijsvraag stadshart Holon

De Haagse architectenbureaus Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT Architecten, hebben de openbare prijsvraag voor een nieuw stadshart in Holon gewonnen. De stad ligt ten zuidoosten van Tel Aviv. In Israël wordt de prijsvraag voor dit nieuwe bestuurlijke en culturele centrum beschouwd als één van de belangrijkste van de laatste tien jaar. De bureaus worden in Israël vertegenwoordigd door Setter Architects.

Het nieuwe stadshart wordt gevormd door een stadsplein, hieraan liggen een gemeentehuis, een concertzaal en muziekcentrum, kantoren, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage. Het combineert een stedelijk plein met een gebouwd ensemble dat aansluit op de structuur van zijn omgeving en de stad. De verwachting van de gemeente luidt: “Het nieuwe centrum gaat de bewoners en bezoekers een rijk en gevarieerd stedelijk leven bieden. Dit gaat uitstralen op het geheel van de stedelijke werkelijkheid van Holon”. “Het zou zich moeten hechten aan de stad en verankeren in de maatschappij”.

Juryoordeel:
”De jury draagt dit plan unaniem voor bij de gemeente Holon als het meest passende plan voor verdere ontwikkeling. Het plan beantwoordt aan alle beoordelingscriteria die de gemeente heeft gesteld. Door de flexibiliteit blijft ontwikkeling in de toekomst mogelijk zonder dat het hoge niveau van het ontwerp en zijn architectonisch karakter wordt aangetast.”
“Een architectonisch zeer interessant project. Het vormt een ensemble en geen afzonderlijke iconen. Zowel de compositie als de gevels boeien. Het project toont een volwassen architectonische benadering zowel met betrekking tot het gebouwde weefsel als het weefsel van de openbare (tussen)ruimte”

“We zijn vooral enthousiast omdat onze interpretatie van de vraagstelling wordt onderkend als de beste oplossing.”, was de eerste reactie van Vera Yanovshtchinsky. Evert Pronk (BINT) spreekt van “Een uitzonderlijk succesvolle samenwerking, we zijn als bureaus complementair en houden elkaar scherp.”

Bij Vera Yanovshtchinsky Architecten vormen inleving in de eigenheid van de opgave en in de cultuur van de bestemming de basis van de architectuur. Vanuit openheid wordt naar elke opdracht gekeken met als uiteindelijk resultaat een ontwerp, plan, gebouw, interieur dat gehecht is aan zijn plaats en omgeving. BINT herkent zich in deze visie en houdt zich bezig met ontwerpen in de breedste zin. De ontwerpen moeten helder zijn en beroeren zonder een bijbehorend ingewikkeld verhaal; het verhaal en de emotie moet door het ontwerp zelf worden opgeroepen. Beide bureaus zijn gevestigd in de Tweede Binnenhaven van Scheveningen.

Scroll to Top

Zichtbaar Licht

Luchtbrug tussen Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio, Landelijke stichting voor Slechtzienden en Blinden

Concept
Het ontwerp gaat de uitdaging aan twee afzonderlijke gebouwen te koppelen en hierdoor een nieuwe dimensie te geven aan de oogboulevard. We maken graag de vergelijking met het oog: twee ogen maken dieptewerking mogelijk, een dimensie geïnterpreteerd door de hersenen.

Het concept van Zichtbaar Licht richt zich op de volgende punten: Transparantie, scherpte, uitstraling, zichtbaarheid, licht, zicht, constructie, technologie en comfort. Punten die beide organisaties hoog in het vaandel hebben en tevens gerelateerd zijn aan de functies/onderdelen van het oog!

Routing
Essentieel voor een goede samenwerking tussen de gebouwen is de routing. Gezien vanaf Visio begint de routing aan de gevel van de Schiedamse Vest. Hier wordt de brug stevig verankerd door twee stramienen eerder in het gebouw te beginnen.
De brug begint vanuit een hal, die de brug met het trappenhuis, de lift en de sanitaire ruimtes verbindt. Vanaf Visio werpt de brug zich met een sinusoïde curve over de Blekerstraat. De curve is ingegeven door de behoefte beide gebouwen op de meest optimale plaats te verbinden. Doordat het perspectief bij iedere stap verandert en uitnodigt om verder te gaan versterkt het tevens de routing. Bij het oogziekenhuis komt de brug aan in het midden van de erker, exact haaks op de gevel. Op de derde verdieping is de route alleen toegankelijk voor personeel en komt de brug uit in een hal die overgaat in de middengang. Op de 4e verdieping is de brug voor zowel patiënten als personeel toegankelijk. Hier wordt de sinusoïde curve doorgetrokken over het dak van het oogziekenhuis en loopt door tot de operatieafdeling.
De licht golvende beweging geeft een steeds veranderd uitzicht op Rotterdam, het ziekenhuis en de toegevoegde daktuin en ‘stuurt’ de blik. De mensen worden ‘afgeleid’ door de omgeving, wat een positief effect heeft voor de reductie van angst voor de behandeling en/of het oversteken van de brug.

Constructie
Door gebruik te maken van vakwerkliggers in combinatie met constructief glas wordt een optimale transparantie van buitenaf en een vrij uitzicht van binnenuit bereikt. De middelste vakwerkligger is de hoofddrager van de brug. Dit maakt het mogelijk om de vrije verdiepingshoogte van de 3e en 4e verdieping gelijk te houden. Het hoogteverschil van de 3e en 4e verdiepingsvloeren tussen de gebouwen is echter verschillend, dit verschil wordt overbrugt door de middelste vakwerkligger te verjongen. Het dak van de brug en de onderste vloer kunnen door deze oplossing uitgevoerd worden met minimale afmetingen.
Het constructieve glas draagt het dak en de vloer en zorgt, dankzij de curve, voor de nodige torsiestijfheid van de slingerende brug. Over het dak van het oogziekenhuis is de brug opgetild zodat de ervaring dat de brug zweeft wordt doorgezet en de brug naadloos aansluit op het bestaande vloerniveau.

Materialisatie
De materialisatie is gericht op een technische uitstraling en speelt met verschillende niveaus van transparantie, scherpte, reflectie, zicht en licht.
De constructie bestaat uit grijs gespoten stalen vakwerkliggers. De epoxy vloeren met vloerverwarming dragen bij aan een mooie continuïteit van de golfbeweging. De plafonds en de onderzijde zijn voorzien van translucent doek met bovenverlichting tussen de vakwerken. De constructie wordt hierdoor licht zichtbaar. De glazen gevels zijn voorzien van een print. Door de onderlinge afstand van de gevels ontstaat een moiré effect. Dit effect wordt zichtbaar wanneer men onder de brug door loopt, wat de brug zeer dynamisch maakt. Ter plaatse van de constructie en ‘borstwering’ wordt de print omgekeerd [minder transparant] toegepast.
Op ooghoogte zijn de gevels altijd transparant, zodat tijdens het ontdekken van de brug het eindpunt altijd zichtbaar is. De print wordt als een golvende beweging uitgevoerd, het verzacht hiermee de onderlinge verschillen tussen de gebouwen en geeft de brug zijn eigen identiteit.

Scroll to Top

Renovatie kantoor, Assen

De verdiepingshoogte van ca. 4.5m maakt het mogenlijk om in de middenzone een extra vloer te plaatsen. Hierdoor ontstaat een dynamische ruimte met zichtlijnen en relaties naar de boven- en ondergelegen verdiepingen, die gerelateerd is met de over meerdere lagen doorgetrokken raamstroken van de gevel. Dit levert in het huidige conceptontwerp ca. 210m² extra verhuurbaar vloeroppervlak op.

Stijgpunten tussen de verspringende vloeren en de wanden/ balustrades worden transparant uitgevoerd, zodat licht van buiten tot diep in het gebouw door kan dringen.

Dit principe kan worden doorgetrokken tot aan de begane grond zodat er tussen alle vloeren in het gebouw een directe relatie ontstaat en het licht nog dieper in het gebouw door kan dringen.

Het concept is geschikt voor één huurder, maar kan ook functioneren als bedrijfsverzamelgebouw, met gedeelde functies [bv. receptie en vergaderruimten], waarin de verschillende kleine en startende bedrijven elkaar versterken [Van Nelle Ontwerpfabriek en Caballero Fabriek].

Scroll to Top

Gevelconcept Kantoor Abird

Volume Bestaand
De loacatie op de welplaatkade heeft veel kwaliteit, de sfeer van de rotterdamse haven, de bedrijvigheid en uitzicht over het water. Het pand zelf kenmerkt zich door een aaneenschakeling van volumes van verschillende hoogte en afmetingen. Daarbij is de materialisatie per volume verschillend. Door de afwisselende volumes en het verschillende materiaal- en kleurgebruik is er momenteel weinig samenhang.
Bij het kantoorvolume is folie toegepast als zonwering, wat het gebouw eerder afstandelijk maakt in plaats van uitnodigend.

Extra Kantoorlaag en Dakterras
Extra kantoor oppervlak kan op het kantoor volume gerealiseerd worden door over een stramien de huidige structuur door te trekken. Hierdoor past het nieuwe volume in de vormentaal van het bestaande kantoorgedeelte.
Door direct naast het nieuwe volume een dakterras te maken, kan het uitzicht over de haven uitgebuit worden. Het stijgpunt kan in het nieuwe volume verwerkt worden.

Samenhang Volumes
Een schil omvat de verschillende volumes, zodat het gebouw weer een eenduidige uitstraling krijgt. De schil wordt voor het kantoor en het deel van de loods [waar zich de kantine bevindt] geplaatst. Het niveau verschil tussen de loods en het kantoor volume wordt overbrugd door de schil in een rechte lijn door te trekken, hierdoor kan de schil tevens functioneren als balustrade voor het toekomstige dakterras.
Bij de achterliggende gevel wordt de negge ter plaatse van de borstwering gelijk getrokken met de kolommen en het in zijn geheel antrasiet grijs geschilderd of bekleed met colorbel, waardoor een rustiger beeld ontstaat en gevelschil beter tot zijn recht komt.
De entree wordt opnieuw bekleed met colorbel, zodat door reflectie een alzijdig blok ontstaat. De schil wordt hier gedeeltelijk weer langs gezet.

Lamellen structuur
Door een horizontale lamellen structuur toe te passen blijft de achterliggende gevel deels zichtbaar en krijgt de gevel meer diepte. Ter hoogte van de ramen is de lamellenstructuur meer opengewerkt. Zon wordt hierdoor buiten gehouden en het panoramisch uitzicht wordt benadrukt.
De lamellen worden in staal [corten] profielen uitgevoerd, zodat een contrast ontstaat met de achterliggende gevel. Staal [corten] past goed bij de uitstraling van ABIRD en de rotterdamse haven zelf.
Door rechte en T-profielen toe te passen van verschillende lengtes ontstaat een dynamisch gevelbeeld.
‘s Avonds wordt door in de T-profielen verwerkte lampen de gevel opgelicht waardoor het gebouw 24h herkenbaar wordt.

Scroll to Top

Coral Triangle Center, Bali

Het CTC wordt HET centrum op het gebied van koraal in de Coral triangle, een gebied van 75.000 vierkante kilometer in zuidoost Azië . In het complex wordt gewerkt aan alles op het gebied van koraal beheer en bescherming, educatie en kennisoverdracht, onderzoek en ontwikkeling en stimuleren van verantwoord toerisme. In opdracht van The nature Conservancy hebben BINT en CNUT een schetsontwerp gemaakt voor het complex. Het ontwerp begeeft zich op de grens tussen water en land en gaat hierin voortdurend de confrontatie aan tussen landscape en seascape.

Scroll to Top


1 2   »