Posts Tagged concept


Gevelconcept Kantoor Abird

Volume Bestaand
De loacatie op de welplaatkade heeft veel kwaliteit, de sfeer van de rotterdamse haven, de bedrijvigheid en uitzicht over het water. Het pand zelf kenmerkt zich door een aaneenschakeling van volumes van verschillende hoogte en afmetingen. Daarbij is de materialisatie per volume verschillend. Door de afwisselende volumes en het verschillende materiaal- en kleurgebruik is er momenteel weinig samenhang.
Bij het kantoorvolume is folie toegepast als zonwering, wat het gebouw eerder afstandelijk maakt in plaats van uitnodigend.

Extra Kantoorlaag en Dakterras
Extra kantoor oppervlak kan op het kantoor volume gerealiseerd worden door over een stramien de huidige structuur door te trekken. Hierdoor past het nieuwe volume in de vormentaal van het bestaande kantoorgedeelte.
Door direct naast het nieuwe volume een dakterras te maken, kan het uitzicht over de haven uitgebuit worden. Het stijgpunt kan in het nieuwe volume verwerkt worden.

Samenhang Volumes
Een schil omvat de verschillende volumes, zodat het gebouw weer een eenduidige uitstraling krijgt. De schil wordt voor het kantoor en het deel van de loods [waar zich de kantine bevindt] geplaatst. Het niveau verschil tussen de loods en het kantoor volume wordt overbrugd door de schil in een rechte lijn door te trekken, hierdoor kan de schil tevens functioneren als balustrade voor het toekomstige dakterras.
Bij de achterliggende gevel wordt de negge ter plaatse van de borstwering gelijk getrokken met de kolommen en het in zijn geheel antrasiet grijs geschilderd of bekleed met colorbel, waardoor een rustiger beeld ontstaat en gevelschil beter tot zijn recht komt.
De entree wordt opnieuw bekleed met colorbel, zodat door reflectie een alzijdig blok ontstaat. De schil wordt hier gedeeltelijk weer langs gezet.

Lamellen structuur
Door een horizontale lamellen structuur toe te passen blijft de achterliggende gevel deels zichtbaar en krijgt de gevel meer diepte. Ter hoogte van de ramen is de lamellenstructuur meer opengewerkt. Zon wordt hierdoor buiten gehouden en het panoramisch uitzicht wordt benadrukt.
De lamellen worden in staal [corten] profielen uitgevoerd, zodat een contrast ontstaat met de achterliggende gevel. Staal [corten] past goed bij de uitstraling van ABIRD en de rotterdamse haven zelf.
Door rechte en T-profielen toe te passen van verschillende lengtes ontstaat een dynamisch gevelbeeld.
‘s Avonds wordt door in de T-profielen verwerkte lampen de gevel opgelicht waardoor het gebouw 24h herkenbaar wordt.

Scroll to Top

Coral Triangle Center, Bali

Het CTC wordt HET centrum op het gebied van koraal in de Coral triangle, een gebied van 75.000 vierkante kilometer in zuidoost Azië . In het complex wordt gewerkt aan alles op het gebied van koraal beheer en bescherming, educatie en kennisoverdracht, onderzoek en ontwikkeling en stimuleren van verantwoord toerisme. In opdracht van The nature Conservancy hebben BINT en CNUT een schetsontwerp gemaakt voor het complex. Het ontwerp begeeft zich op de grens tussen water en land en gaat hierin voortdurend de confrontatie aan tussen landscape en seascape.

Scroll to Top

Bibliobus Emmen

Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top