Posts Tagged duurzaam


Renovatie Laco Strandbad Nuenen

Het uitgangspunt voor het concept van Strandbad Nuenen is om met minimale ingrepen het bestaande strandpaviljoen en horeca te renoveren met een uitstraling van een ‘strandpaviljoen/ beachclub’ Hierbij is het belangrijk om de voorzijde van het paviljoen toegankelijk te maken voor passanten; mensen die te voet, op de fiets of met de auto komen genieten van het terras, speeltuin en uitzicht. De renovatie is in twee fasen opgedeeld, het exterieur en het interieur. De eerste fase is reeds gerealiseerd, fase twee staat voor volgend jaar gepland.

Herindelen programma
In de huidige ruimtelijke opzet zijn de verschillende programma onderdelen op dusdanige wijze gepositioneerd dat zowel het logistieke functioneren als de ruimtelijke beleving en relatie met de omgeving niet optimaal benut wordt. Door de toiletgroep van de ruimte in het huidige dagrestaurant te verplaatsen naar een meer centrale plaats in de huidige keuken/ garderobe, ontstaat ruimte voor een nieuwe entree in de noordgevel en de mogelijkheid om meer transparantie te creëren richting het nieuw aan te leggen ‘passanten’ terras.

De keuken wordt negentig graden gedraaid, waardoor de looplijnen in de keuken kort kunnen worden gehouden en de spoelkeuken gescheiden kan worden door de uitgifte van de keuken. De koel- en vriescel zijn direct vanuit de keuken toegankelijk en er is een afsluitbare ruimte voor ‘droge’ opslag toegevoegd. De open uitstraling ter plaatse van de uitgifte in de huidige ‘serre’ ruimte geeft de bezoeker letterlijk een kijkje in de keuken. Aan de zijde van de uitgifte komt onder het verlaagde plafond de nieuwe hoofdbar, hierdoor zijn alle horecaruimtes goed te bedienen en heeft de bar een centrale positie in het paviljoen.

In de huidige ‘strandbar’ ruimte is naast de entree van de toiletgroep plaats voor een extra bar. Deze afsluitbare ruimte kan afzonderlijk functioneren als vergader/ feestruimte, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van de toiletten en extra opslagruimte. De huidige toiletruimte wordt getransformeerd tot personeelsruimte. In de nieuwe plattegrond is een heldere verdeling tussen publieke en privé ruimten gemaakt.

Eenheid volumes
Het huidige paviljoen kenmerkt zich door een aaneenschakeling van verschillende volumes en dakvormen. Vierkante en rechthoekige volumes zijn voorzien van twee tentdaken, een hol gebogen dak en een plat dak, wat een onrustig beeld oplevert in het ensemble. Door een schil op boeiboord hoogte om het gebouw heen te introduceren in de vorm van open houten lamellen krijgt het gebouw een heldere opzet met een hedendaagse uitstraling. De verschillende volumes blijven herkenbaar door de verschillende hoogtes in de schil te integreren. Ter plaatse van de lichtrand bij de ‘opgetilde’ daken wordt de houten gevel opgewerkt, zodat daglicht tot diep in het gebouw door kan dringen.

De gevel van het keukenvolume wordt in z’n geheel met hout bekleed en geleiden bezoekers naar de nieuwe entree en de kassa van het strandbad. Doordat de deuren van de meterkast en gasruimte weggewerkt worden, ontstaat er ruimte om signing in de houten lamellen gevel te verwerken. De houten lamellen volgen grotendeels de gevellijn, maar wordt op een paar plekken doorgetrokken zodat een overdekt terras ontstaat die onderdeel is van het ensemble.

Overgang binnen/ buiten
De houten kolom- en liggerstuctuur van het overdekte terras zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt versterkt doordat het houten plafond van buiten naar binnen doorgetrokken is. In het interieur kunnen verlichting en installaties in deze koof weggewerkt worden. De overgang van houten liggers, overstek van houten plafond en verticale lamellen hebben tevens een functie als zonwering, waarbij op elk moment van de dag de filtering en schaduwwerking anders is.

Naast het plafond wordt ook de materialisatie van de houten vlonderdelen van het terras doorgetrokken in het interieur. De houten vloeren en plafonds worden onderbroken door wit gestucte wanden. Door de eenduidige materialisatie en verlichting op het scheidingsvlak tussen wand en dak eorden de verschillende ruimten met elkaar verbonden, wat draagt bij aan de uitstraling van een strandpaviljoen.

 

Scroll to Top

Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top