Posts Tagged identiteit


Zichtbaar Licht

Luchtbrug tussen Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio, Landelijke stichting voor Slechtzienden en Blinden

Concept
Het ontwerp gaat de uitdaging aan twee afzonderlijke gebouwen te koppelen en hierdoor een nieuwe dimensie te geven aan de oogboulevard. We maken graag de vergelijking met het oog: twee ogen maken dieptewerking mogelijk, een dimensie geïnterpreteerd door de hersenen.

Het concept van Zichtbaar Licht richt zich op de volgende punten: Transparantie, scherpte, uitstraling, zichtbaarheid, licht, zicht, constructie, technologie en comfort. Punten die beide organisaties hoog in het vaandel hebben en tevens gerelateerd zijn aan de functies/onderdelen van het oog!

Routing
Essentieel voor een goede samenwerking tussen de gebouwen is de routing. Gezien vanaf Visio begint de routing aan de gevel van de Schiedamse Vest. Hier wordt de brug stevig verankerd door twee stramienen eerder in het gebouw te beginnen.
De brug begint vanuit een hal, die de brug met het trappenhuis, de lift en de sanitaire ruimtes verbindt. Vanaf Visio werpt de brug zich met een sinusoïde curve over de Blekerstraat. De curve is ingegeven door de behoefte beide gebouwen op de meest optimale plaats te verbinden. Doordat het perspectief bij iedere stap verandert en uitnodigt om verder te gaan versterkt het tevens de routing. Bij het oogziekenhuis komt de brug aan in het midden van de erker, exact haaks op de gevel. Op de derde verdieping is de route alleen toegankelijk voor personeel en komt de brug uit in een hal die overgaat in de middengang. Op de 4e verdieping is de brug voor zowel patiënten als personeel toegankelijk. Hier wordt de sinusoïde curve doorgetrokken over het dak van het oogziekenhuis en loopt door tot de operatieafdeling.
De licht golvende beweging geeft een steeds veranderd uitzicht op Rotterdam, het ziekenhuis en de toegevoegde daktuin en ‘stuurt’ de blik. De mensen worden ‘afgeleid’ door de omgeving, wat een positief effect heeft voor de reductie van angst voor de behandeling en/of het oversteken van de brug.

Constructie
Door gebruik te maken van vakwerkliggers in combinatie met constructief glas wordt een optimale transparantie van buitenaf en een vrij uitzicht van binnenuit bereikt. De middelste vakwerkligger is de hoofddrager van de brug. Dit maakt het mogelijk om de vrije verdiepingshoogte van de 3e en 4e verdieping gelijk te houden. Het hoogteverschil van de 3e en 4e verdiepingsvloeren tussen de gebouwen is echter verschillend, dit verschil wordt overbrugt door de middelste vakwerkligger te verjongen. Het dak van de brug en de onderste vloer kunnen door deze oplossing uitgevoerd worden met minimale afmetingen.
Het constructieve glas draagt het dak en de vloer en zorgt, dankzij de curve, voor de nodige torsiestijfheid van de slingerende brug. Over het dak van het oogziekenhuis is de brug opgetild zodat de ervaring dat de brug zweeft wordt doorgezet en de brug naadloos aansluit op het bestaande vloerniveau.

Materialisatie
De materialisatie is gericht op een technische uitstraling en speelt met verschillende niveaus van transparantie, scherpte, reflectie, zicht en licht.
De constructie bestaat uit grijs gespoten stalen vakwerkliggers. De epoxy vloeren met vloerverwarming dragen bij aan een mooie continuïteit van de golfbeweging. De plafonds en de onderzijde zijn voorzien van translucent doek met bovenverlichting tussen de vakwerken. De constructie wordt hierdoor licht zichtbaar. De glazen gevels zijn voorzien van een print. Door de onderlinge afstand van de gevels ontstaat een moiré effect. Dit effect wordt zichtbaar wanneer men onder de brug door loopt, wat de brug zeer dynamisch maakt. Ter plaatse van de constructie en ‘borstwering’ wordt de print omgekeerd [minder transparant] toegepast.
Op ooghoogte zijn de gevels altijd transparant, zodat tijdens het ontdekken van de brug het eindpunt altijd zichtbaar is. De print wordt als een golvende beweging uitgevoerd, het verzacht hiermee de onderlinge verschillen tussen de gebouwen en geeft de brug zijn eigen identiteit.

Scroll to Top

Bookshop Faculty of Architecture, Delft

Onderdelen
Balie 1: Stylosbalie, brandblusser, Zitje: Zitplaats als de bookshop dicht is, Kast 1: Ruimte voor Stylos om spullen bij de balie te kunnen bergen, Uithangbord: Bord voor Stylos en de bookshop om promomateriaal op te hangen, Kast 2: Opberg kast voor abonnementen, binnen handbereik van de baliemedewerker,10 meter plankruimte, afgeschermd van de bezoekers, Balie 2: bookshopbalie, bevat computer, geldkluisje(lade), pinautomaat, aftekenschriften, lade met kantoorartikelen, Kast 3 t/m 6: Bevat 30 verschillende boeken, 30 verschillende vakjes en 10 verschillende tijdschriften, 5 verschillende vakjes, Bankje: Te gebruiken als bookshop open [om boeken in te kijken] en dicht is.

Architectonische kwaliteit
“Door de openheid en toegankelijkheid vormt de bookshop een verlevendiging dat in het verlengde ligt met het concept van de hal [straat van Bouwkunde]” Het object heeft een sterk karakter met een eigen identiteit, maar past tegelijkertijd goed in zijn omgeving.

Locatie
Oude locatie was goed, analyse laat oude locatie ook zien, op die locatie past die tevens in context van de faculteit.

Flexibiliteit en verplaatsbaarheid
Als de bookshop open gaat worden de schuifdeuren die voor de boekenkast zitten voor de openingen geschoven zodat er een ingang ontstaat. Als de bookshop dicht gaat worden de schuifdeuren weer teruggeschoven en doet het object dienst als zithoek.
Doordat het ontwerp uit onderdelen bestaat zijn deze los te koppelen en te verplaatsen. Zo kunnen de onderdelen worden opgeborgen of ergens anders van dienst zijn als dat nodig mocht zijn.

Tegengaan van diefstal
De balie is op sta-hoogte waardoor de verkoper en beter overzicht krijgt en een actievere houding heeft. Als de bookshop open is zijn de schuifdeuren voor de boekenkasten weg, deze blokkeren nu alle openingen behalve de hoofdingang. Door de balie naast die ingang te leggen heeft de verkoper een beter beeld van wie er naar binnen dan wel naar buiten gaat. Als laatste zullen de bezoekers van de bookshop zich aan de regel moeten houden dat er geen tassen naar binnen mogen, deze kunnen in de vakken naast de ingang gelegd worden (deze regel geldt immers ook in de bibliotheek).

Bouwtijd in de faculteit
Doordat het ontwerp uit verschillende onderdelen bestaat, worden deze in een werkplaats in elkaar gezet. De verschillende onderdelen worden vervolgens naar binnen gebracht en op een simpele manier aan elkaar gekoppeld. Zie ook flexibiliteit / verplaatsbaarheid.

Scroll to Top