Posts Tagged staal


Zichtbaar Licht

Luchtbrug tussen Oogziekenhuis Rotterdam en Koninklijke Visio, Landelijke stichting voor Slechtzienden en Blinden

Concept
Het ontwerp gaat de uitdaging aan twee afzonderlijke gebouwen te koppelen en hierdoor een nieuwe dimensie te geven aan de oogboulevard. We maken graag de vergelijking met het oog: twee ogen maken dieptewerking mogelijk, een dimensie geïnterpreteerd door de hersenen.

Het concept van Zichtbaar Licht richt zich op de volgende punten: Transparantie, scherpte, uitstraling, zichtbaarheid, licht, zicht, constructie, technologie en comfort. Punten die beide organisaties hoog in het vaandel hebben en tevens gerelateerd zijn aan de functies/onderdelen van het oog!

Routing
Essentieel voor een goede samenwerking tussen de gebouwen is de routing. Gezien vanaf Visio begint de routing aan de gevel van de Schiedamse Vest. Hier wordt de brug stevig verankerd door twee stramienen eerder in het gebouw te beginnen.
De brug begint vanuit een hal, die de brug met het trappenhuis, de lift en de sanitaire ruimtes verbindt. Vanaf Visio werpt de brug zich met een sinusoïde curve over de Blekerstraat. De curve is ingegeven door de behoefte beide gebouwen op de meest optimale plaats te verbinden. Doordat het perspectief bij iedere stap verandert en uitnodigt om verder te gaan versterkt het tevens de routing. Bij het oogziekenhuis komt de brug aan in het midden van de erker, exact haaks op de gevel. Op de derde verdieping is de route alleen toegankelijk voor personeel en komt de brug uit in een hal die overgaat in de middengang. Op de 4e verdieping is de brug voor zowel patiënten als personeel toegankelijk. Hier wordt de sinusoïde curve doorgetrokken over het dak van het oogziekenhuis en loopt door tot de operatieafdeling.
De licht golvende beweging geeft een steeds veranderd uitzicht op Rotterdam, het ziekenhuis en de toegevoegde daktuin en ‘stuurt’ de blik. De mensen worden ‘afgeleid’ door de omgeving, wat een positief effect heeft voor de reductie van angst voor de behandeling en/of het oversteken van de brug.

Constructie
Door gebruik te maken van vakwerkliggers in combinatie met constructief glas wordt een optimale transparantie van buitenaf en een vrij uitzicht van binnenuit bereikt. De middelste vakwerkligger is de hoofddrager van de brug. Dit maakt het mogelijk om de vrije verdiepingshoogte van de 3e en 4e verdieping gelijk te houden. Het hoogteverschil van de 3e en 4e verdiepingsvloeren tussen de gebouwen is echter verschillend, dit verschil wordt overbrugt door de middelste vakwerkligger te verjongen. Het dak van de brug en de onderste vloer kunnen door deze oplossing uitgevoerd worden met minimale afmetingen.
Het constructieve glas draagt het dak en de vloer en zorgt, dankzij de curve, voor de nodige torsiestijfheid van de slingerende brug. Over het dak van het oogziekenhuis is de brug opgetild zodat de ervaring dat de brug zweeft wordt doorgezet en de brug naadloos aansluit op het bestaande vloerniveau.

Materialisatie
De materialisatie is gericht op een technische uitstraling en speelt met verschillende niveaus van transparantie, scherpte, reflectie, zicht en licht.
De constructie bestaat uit grijs gespoten stalen vakwerkliggers. De epoxy vloeren met vloerverwarming dragen bij aan een mooie continuïteit van de golfbeweging. De plafonds en de onderzijde zijn voorzien van translucent doek met bovenverlichting tussen de vakwerken. De constructie wordt hierdoor licht zichtbaar. De glazen gevels zijn voorzien van een print. Door de onderlinge afstand van de gevels ontstaat een moiré effect. Dit effect wordt zichtbaar wanneer men onder de brug door loopt, wat de brug zeer dynamisch maakt. Ter plaatse van de constructie en ‘borstwering’ wordt de print omgekeerd [minder transparant] toegepast.
Op ooghoogte zijn de gevels altijd transparant, zodat tijdens het ontdekken van de brug het eindpunt altijd zichtbaar is. De print wordt als een golvende beweging uitgevoerd, het verzacht hiermee de onderlinge verschillen tussen de gebouwen en geeft de brug zijn eigen identiteit.

Scroll to Top

Gevelconcept Kantoor Abird

Volume Bestaand
De loacatie op de welplaatkade heeft veel kwaliteit, de sfeer van de rotterdamse haven, de bedrijvigheid en uitzicht over het water. Het pand zelf kenmerkt zich door een aaneenschakeling van volumes van verschillende hoogte en afmetingen. Daarbij is de materialisatie per volume verschillend. Door de afwisselende volumes en het verschillende materiaal- en kleurgebruik is er momenteel weinig samenhang.
Bij het kantoorvolume is folie toegepast als zonwering, wat het gebouw eerder afstandelijk maakt in plaats van uitnodigend.

Extra Kantoorlaag en Dakterras
Extra kantoor oppervlak kan op het kantoor volume gerealiseerd worden door over een stramien de huidige structuur door te trekken. Hierdoor past het nieuwe volume in de vormentaal van het bestaande kantoorgedeelte.
Door direct naast het nieuwe volume een dakterras te maken, kan het uitzicht over de haven uitgebuit worden. Het stijgpunt kan in het nieuwe volume verwerkt worden.

Samenhang Volumes
Een schil omvat de verschillende volumes, zodat het gebouw weer een eenduidige uitstraling krijgt. De schil wordt voor het kantoor en het deel van de loods [waar zich de kantine bevindt] geplaatst. Het niveau verschil tussen de loods en het kantoor volume wordt overbrugd door de schil in een rechte lijn door te trekken, hierdoor kan de schil tevens functioneren als balustrade voor het toekomstige dakterras.
Bij de achterliggende gevel wordt de negge ter plaatse van de borstwering gelijk getrokken met de kolommen en het in zijn geheel antrasiet grijs geschilderd of bekleed met colorbel, waardoor een rustiger beeld ontstaat en gevelschil beter tot zijn recht komt.
De entree wordt opnieuw bekleed met colorbel, zodat door reflectie een alzijdig blok ontstaat. De schil wordt hier gedeeltelijk weer langs gezet.

Lamellen structuur
Door een horizontale lamellen structuur toe te passen blijft de achterliggende gevel deels zichtbaar en krijgt de gevel meer diepte. Ter hoogte van de ramen is de lamellenstructuur meer opengewerkt. Zon wordt hierdoor buiten gehouden en het panoramisch uitzicht wordt benadrukt.
De lamellen worden in staal [corten] profielen uitgevoerd, zodat een contrast ontstaat met de achterliggende gevel. Staal [corten] past goed bij de uitstraling van ABIRD en de rotterdamse haven zelf.
Door rechte en T-profielen toe te passen van verschillende lengtes ontstaat een dynamisch gevelbeeld.
‘s Avonds wordt door in de T-profielen verwerkte lampen de gevel opgelicht waardoor het gebouw 24h herkenbaar wordt.

Scroll to Top