Renovatie Eisenhowerlaan, Den Haag

De renovatie betreft drie kantoorpanden aan de Eisenhowerlaan 142, 146 & 150 te Den Haag. De kantoorpanden zijn nagenoeg identiek op een enkele doorloopverbinding na. De gebouwen dateren uit 1987 en zijn in de tijd goed bedacht maar uiteindelijk met een te klein budget gerealiseerd. Goedkope materialen en slechte detaillering maken het gebouw vormloos en doen geen recht aan het oorspronkelijk ontwerp. Door middel van een aantal gerichte ingrepen moeten de panden architectonisch, bouwtechnisch en programmatisch weer aan de huidige eisen voldoen.

Exterieur
De ingrepen aan de buitenkant van het gebouw bestaan uit het vervangen van het huidige parkeersysteem in het souterrain door een parkeergarage met een heldere routing die het hele souterrain oppervlak beslaat. De garage wordt uit het zicht gehouden door vlonders die extra buitenruimte creëren voor de gebruikers van de panden.
Aan de straatzijde moet de entree naar de gebouwen uitnodigend gemaakt worden, door een hoog kader aan te brengen rond de entree wordt deze extra geaccentueerd. Dit geeft het gebouw meer verticaliteit en benadrukt tevens de dieptewerking in de gevel. Door de heggen voor de gebouwen weg te halen komt het gebouw weer aan de straat te staan.
Om meer rust en eenheid te creëren in het gevelbeeld wordt de bestaande gevel ingepakt met een gevelsiolatiesysteem en afgewerkt met wit stucwerk. Door het toepassen van dit gevelisolatiesysteem, wordt het binnenklimaat verbeterd en kan tevens de geringe werking van de achterliggende prefabgevel worden ondervangen. De kozijnen komen hierdoor dieper in de gevel te liggen.
Het trespa materiaal ter plaatse van het dak wordt vervangen door zink. De combinatie van het zink en het lijnenspel van de felsnaden geeft het gebouw een karakteristiek uiterlijk.

Interieur
De architectonische ingrepen van het interieur zullen gericht zijn op de entreehal en de kernen. De kantoren worden standaard casco afgewerkt en kunnen door de huurders naar wens worden ingedeeld.
Programmatisch krijgt de entreehal een duidelijke onderverdeling in functies. Onderdelen als balie en wachtruimte worden meeontworpen als vaste meubels om de ruimte een eenduidige uitstraling te geven. Tevens wordt de routing gelijkgetrokken met de rest van het gebouw, wat betekend dat alle kantoorruimtes worden ontsloten via de kern.
De kern wordt benaderd als een doorgaand volume over de verschillende verdiepingen, dit wordt benadrukt door een contrasterende kleur, afgeronde hoeken, deuren weggewerkt in wanden en een lichtkoof. Vanuit het souterrain niveau wordt het gebouw ontsloten via de kern, de restruimte wordt opnieuw ingedeeld met ruimte voor opslag en afvalcontainers. Op de verdiepingen worden trappenhuis en lift vanuit de kern ontsloten; toiletten, pantry en noodtrappenhuis zijn bereikbaar via de kantoren.

Scroll to Top

    Tagged: , , ,

    Both comments and pings are currently closed.