Posts Tagged renovatie


Renovatie Laco Strandbad Nuenen

Het uitgangspunt voor het concept van Strandbad Nuenen is om met minimale ingrepen het bestaande strandpaviljoen en horeca te renoveren met een uitstraling van een ‘strandpaviljoen/ beachclub’ Hierbij is het belangrijk om de voorzijde van het paviljoen toegankelijk te maken voor passanten; mensen die te voet, op de fiets of met de auto komen genieten van het terras, speeltuin en uitzicht. De renovatie is in twee fasen opgedeeld, het exterieur en het interieur. De eerste fase is reeds gerealiseerd, fase twee staat voor volgend jaar gepland.

Herindelen programma
In de huidige ruimtelijke opzet zijn de verschillende programma onderdelen op dusdanige wijze gepositioneerd dat zowel het logistieke functioneren als de ruimtelijke beleving en relatie met de omgeving niet optimaal benut wordt. Door de toiletgroep van de ruimte in het huidige dagrestaurant te verplaatsen naar een meer centrale plaats in de huidige keuken/ garderobe, ontstaat ruimte voor een nieuwe entree in de noordgevel en de mogelijkheid om meer transparantie te creëren richting het nieuw aan te leggen ‘passanten’ terras.

De keuken wordt negentig graden gedraaid, waardoor de looplijnen in de keuken kort kunnen worden gehouden en de spoelkeuken gescheiden kan worden door de uitgifte van de keuken. De koel- en vriescel zijn direct vanuit de keuken toegankelijk en er is een afsluitbare ruimte voor ‘droge’ opslag toegevoegd. De open uitstraling ter plaatse van de uitgifte in de huidige ‘serre’ ruimte geeft de bezoeker letterlijk een kijkje in de keuken. Aan de zijde van de uitgifte komt onder het verlaagde plafond de nieuwe hoofdbar, hierdoor zijn alle horecaruimtes goed te bedienen en heeft de bar een centrale positie in het paviljoen.

In de huidige ‘strandbar’ ruimte is naast de entree van de toiletgroep plaats voor een extra bar. Deze afsluitbare ruimte kan afzonderlijk functioneren als vergader/ feestruimte, waarbij er gebruik kan worden gemaakt van de toiletten en extra opslagruimte. De huidige toiletruimte wordt getransformeerd tot personeelsruimte. In de nieuwe plattegrond is een heldere verdeling tussen publieke en privé ruimten gemaakt.

Eenheid volumes
Het huidige paviljoen kenmerkt zich door een aaneenschakeling van verschillende volumes en dakvormen. Vierkante en rechthoekige volumes zijn voorzien van twee tentdaken, een hol gebogen dak en een plat dak, wat een onrustig beeld oplevert in het ensemble. Door een schil op boeiboord hoogte om het gebouw heen te introduceren in de vorm van open houten lamellen krijgt het gebouw een heldere opzet met een hedendaagse uitstraling. De verschillende volumes blijven herkenbaar door de verschillende hoogtes in de schil te integreren. Ter plaatse van de lichtrand bij de ‘opgetilde’ daken wordt de houten gevel opgewerkt, zodat daglicht tot diep in het gebouw door kan dringen.

De gevel van het keukenvolume wordt in z’n geheel met hout bekleed en geleiden bezoekers naar de nieuwe entree en de kassa van het strandbad. Doordat de deuren van de meterkast en gasruimte weggewerkt worden, ontstaat er ruimte om signing in de houten lamellen gevel te verwerken. De houten lamellen volgen grotendeels de gevellijn, maar wordt op een paar plekken doorgetrokken zodat een overdekt terras ontstaat die onderdeel is van het ensemble.

Overgang binnen/ buiten
De houten kolom- en liggerstuctuur van het overdekte terras zorgt voor een geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Dit wordt versterkt doordat het houten plafond van buiten naar binnen doorgetrokken is. In het interieur kunnen verlichting en installaties in deze koof weggewerkt worden. De overgang van houten liggers, overstek van houten plafond en verticale lamellen hebben tevens een functie als zonwering, waarbij op elk moment van de dag de filtering en schaduwwerking anders is.

Naast het plafond wordt ook de materialisatie van de houten vlonderdelen van het terras doorgetrokken in het interieur. De houten vloeren en plafonds worden onderbroken door wit gestucte wanden. Door de eenduidige materialisatie en verlichting op het scheidingsvlak tussen wand en dak eorden de verschillende ruimten met elkaar verbonden, wat draagt bij aan de uitstraling van een strandpaviljoen.

 

Scroll to Top

Duikcentrum Zandvoort

Inleiding
Het bestaande horecapaviljoen aan de boulevard van Zandvoort zal worden herontwikkeld tot duikresort. Het ontwerp is er op gericht om het exterieur met minimale ingrepen een hedendaagse uitstraling te geven die past bij de sfeer van het duikcentrum. In het interieur worden de benodigde functies geïntegreerd tot een eenduidig ontwerp.

Maaiveld
Het paviljoen grenst aan de Westkant direct aan de boulevard, het terras wordt begrenst door een houten omheining met glas. Door het hele kavel met vlonders op te hogen ontstaat er automatisch een buffer tussen het gebouw en de boulevard. Deze verhoging wordt aan de entree zijde verbonden met het terras. Door het hoogteverschil bij de entree weg te nemen [is nu een trap van 2 treden] vormt dit geen extra obstakel meer bij het betreden van het pand. Richting het gebouw loopt de vlonder in terrasvorm op. Tussen de terrassen worden bakken met duingras geplaatst. Met deze inrichting wordt aangesloten op de duinstructuur aan de terras zijde en wordt versterkt dat het paviljoen letterlijk ‘in’ de duinen staat, de natuurlijke grondslag van het gebied.

Gevels
Om extra vloeroppervlak te creëren wordt het volume aan de noordzijde met een stramien uitgebreid, hier bevinden zich de entree, de kleedkamers en het kantoor. De dichte gevelelementen en de kozijnen worden antraciet grijs geschilderd, de dakrand wordt vervangen door hout. Door de hemelwaterafvoeren op de hoeken ook in te pakken met het hout lijkt het of deze ‘kolommen’ het uitkragende dag dragen. Een rieten dak [look] wordt voorgesteld ter plaatse van het zichtbare dakdeel.

Entree
De entree ontsluit de verschillende hoofdfuncties van het duikcentrum; duikshop, kantoor en het duikbad. In de entree staat een receptie-/ verkoopbalie , hier kan informatie verkregen worden en worden kleine gadgets verkocht. Het interieur is een combinatie van strakke afgewerkte materialen en ruwe warme materialen. Linksaf zit de trap naar beneden hier komt men in de duikshop/ opslag die zich in de kelder bevindt. Het kantoor heeft direct zicht op de entree, zodat de balie niet constant bemand hoeft te zijn.

Duikshop | Opslag
In de kelder zitten de duikshop | opslag, entree leveranciers, toiletten, installaties en de zwembadbak. Hoewel dit de kelder is, kan er daglicht gerealiseerd worden via de trap van de leveranciers en door een venster naar het duikbad. De opbergruimte is verwerkt in de houten wanden die vrij van vloer en plafond gehouden zijn. In de uitsparingen van de kasten en de plinten onder en boven worden de lampen verwerkt. Het plafond kan ‘kaal’ en grof van structuur blijven [beton]. De achterwand van het pashokje is voorzien van een spiegel, hierdoor lijkt de shop verder door te lopen als het pashokje niet in gebruik is.

Duikbad
De oriëntatie van het bad en het grote raam richting zee, versterken de relatie tussen het duikbad en de zee. De routing is verdeeld in een ‘droge’ en ‘natte’ route. De ‘droge’ route loopt langs de duikspullen en koelkasten naar het terras. De ‘natte’ route is direct naast het duikbad en heeft een ‘afschot’ richting het water. De bergruimte voor cursusmateriaal is verwerkt in de gekromde wand langs de achtergevel en aan de gang zijde van het zitmeubel die de afscheiding vormt tussen de twee routes. Aan de ‘natte’ kant van het meubel kunnen spullen opgeborgen worden die kunnen uitlekken, voor de wetsuits is er een aparte nis naast de trap. De compressor voor het vullen van de duikflessen staat in de verlengde buitentrap ombouw. Dit is de ideale plek: de afstanden blijven minimaal en het geluid van de compressor is ‘buiten’ het gebouw zodat er minimaal hinder van zal zijn. De doorgezette ombouw geeft middels een deur toegang aan deze kleine opslagruimte. De ombouw zorgt op zijn beurt weer voor geluidswering naar buiten. De duikflessen worden vanuit een paneel in de wand gevuld die direct achter de compressor ruimte zit. Door afronding van alle binnenhoeken van het zwembad ontstaat er een vloeiende routing en lijkt de ruimte optisch groter. Dit effect wordt versterkt door de lichtkoof die direct via spots en indirect via licht op het spanplafond de ruimte verlichten. Vanuit het zwembad zijn ook de kleedkamers en het achterliggende theorielokaal goed bereikbaar.

Terras
Het terras aan de achterzijde is bereikbaar via het duikcentrum. Het hoogteverschil van ca. 70 cm wordt in een aantal stappen overbrugd, waardoor aparte ruimten ontstaan waar men rustig kan zitten. Ter plaatse van de trap worden wederom bakken met duingras geplaatst. Vanaf het terras zijn tevens de spoelbakken en buitendouche bereikbaar die in het verlengde van de trap ombouw zijn verwerkt.
De afscheiding van het terras wordt in de dezelfde kleurstelling geschilderd als het paviljoen. Er komt een spatie tussen de afscheiding en het paviljoen, hier komt een transparante afscheiding komt die geopend kan worden voor cursisten die een buitenduik maken. De drankenautomaten en de koffieautomaat zitten direct om de hoek van de openslaande deuren. Deze kunnen zelf bedient worden door de meegekomen aanhang/ cursisten en maken het terras compleet.

Scroll to Top

Renovatie kantoor, Assen

De verdiepingshoogte van ca. 4.5m maakt het mogenlijk om in de middenzone een extra vloer te plaatsen. Hierdoor ontstaat een dynamische ruimte met zichtlijnen en relaties naar de boven- en ondergelegen verdiepingen, die gerelateerd is met de over meerdere lagen doorgetrokken raamstroken van de gevel. Dit levert in het huidige conceptontwerp ca. 210m² extra verhuurbaar vloeroppervlak op.

Stijgpunten tussen de verspringende vloeren en de wanden/ balustrades worden transparant uitgevoerd, zodat licht van buiten tot diep in het gebouw door kan dringen.

Dit principe kan worden doorgetrokken tot aan de begane grond zodat er tussen alle vloeren in het gebouw een directe relatie ontstaat en het licht nog dieper in het gebouw door kan dringen.

Het concept is geschikt voor één huurder, maar kan ook functioneren als bedrijfsverzamelgebouw, met gedeelde functies [bv. receptie en vergaderruimten], waarin de verschillende kleine en startende bedrijven elkaar versterken [Van Nelle Ontwerpfabriek en Caballero Fabriek].

Scroll to Top

Renovatie Eisenhowerlaan, Den Haag

De renovatie betreft drie kantoorpanden aan de Eisenhowerlaan 142, 146 & 150 te Den Haag. De kantoorpanden zijn nagenoeg identiek op een enkele doorloopverbinding na. De gebouwen dateren uit 1987 en zijn in de tijd goed bedacht maar uiteindelijk met een te klein budget gerealiseerd. Goedkope materialen en slechte detaillering maken het gebouw vormloos en doen geen recht aan het oorspronkelijk ontwerp. Door middel van een aantal gerichte ingrepen moeten de panden architectonisch, bouwtechnisch en programmatisch weer aan de huidige eisen voldoen.

Exterieur
De ingrepen aan de buitenkant van het gebouw bestaan uit het vervangen van het huidige parkeersysteem in het souterrain door een parkeergarage met een heldere routing die het hele souterrain oppervlak beslaat. De garage wordt uit het zicht gehouden door vlonders die extra buitenruimte creëren voor de gebruikers van de panden.
Aan de straatzijde moet de entree naar de gebouwen uitnodigend gemaakt worden, door een hoog kader aan te brengen rond de entree wordt deze extra geaccentueerd. Dit geeft het gebouw meer verticaliteit en benadrukt tevens de dieptewerking in de gevel. Door de heggen voor de gebouwen weg te halen komt het gebouw weer aan de straat te staan.
Om meer rust en eenheid te creëren in het gevelbeeld wordt de bestaande gevel ingepakt met een gevelsiolatiesysteem en afgewerkt met wit stucwerk. Door het toepassen van dit gevelisolatiesysteem, wordt het binnenklimaat verbeterd en kan tevens de geringe werking van de achterliggende prefabgevel worden ondervangen. De kozijnen komen hierdoor dieper in de gevel te liggen.
Het trespa materiaal ter plaatse van het dak wordt vervangen door zink. De combinatie van het zink en het lijnenspel van de felsnaden geeft het gebouw een karakteristiek uiterlijk.

Interieur
De architectonische ingrepen van het interieur zullen gericht zijn op de entreehal en de kernen. De kantoren worden standaard casco afgewerkt en kunnen door de huurders naar wens worden ingedeeld.
Programmatisch krijgt de entreehal een duidelijke onderverdeling in functies. Onderdelen als balie en wachtruimte worden meeontworpen als vaste meubels om de ruimte een eenduidige uitstraling te geven. Tevens wordt de routing gelijkgetrokken met de rest van het gebouw, wat betekend dat alle kantoorruimtes worden ontsloten via de kern.
De kern wordt benaderd als een doorgaand volume over de verschillende verdiepingen, dit wordt benadrukt door een contrasterende kleur, afgeronde hoeken, deuren weggewerkt in wanden en een lichtkoof. Vanuit het souterrain niveau wordt het gebouw ontsloten via de kern, de restruimte wordt opnieuw ingedeeld met ruimte voor opslag en afvalcontainers. Op de verdiepingen worden trappenhuis en lift vanuit de kern ontsloten; toiletten, pantry en noodtrappenhuis zijn bereikbaar via de kantoren.

Scroll to Top

Renovatie Studio Amsterdam