Posts Tagged architectuur


Architectenselectie gewonnen voor paviljoen aan de Amstel!

BINT heeft de architectenselectie gewonnen voor 52noord, dé nieuwe hotspot aan de Amstel in Amsterdam! (more…)

Video BINT Horecava 2014

Voor de Horecava 2014 hebben we het ontwerpproces van een strandpaviljoen uitgelegd met een holografische projectie. (more…)

Video Holon City Lights

Presentatie video van het door Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT Architecten gewonnen prijsvraag ontwerp voor een nieuw stadshart in Holon. Edit: DPI Animation House (more…)

Prijsvraag stadshart Holon

De Haagse architectenbureaus Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT Architecten, hebben de openbare prijsvraag voor een nieuw stadshart in Holon gewonnen. De stad ligt ten zuidoosten van Tel Aviv. In Israël wordt de prijsvraag voor dit nieuwe bestuurlijke en culturele centrum beschouwd als één van de belangrijkste van de laatste tien jaar. De bureaus worden in Israël vertegenwoordigd door Setter Architects.

Het nieuwe stadshart wordt gevormd door een stadsplein, hieraan liggen een gemeentehuis, een concertzaal en muziekcentrum, kantoren, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage. Het combineert een stedelijk plein met een gebouwd ensemble dat aansluit op de structuur van zijn omgeving en de stad. De verwachting van de gemeente luidt: “Het nieuwe centrum gaat de bewoners en bezoekers een rijk en gevarieerd stedelijk leven bieden. Dit gaat uitstralen op het geheel van de stedelijke werkelijkheid van Holon”. “Het zou zich moeten hechten aan de stad en verankeren in de maatschappij”.

Juryoordeel:
”De jury draagt dit plan unaniem voor bij de gemeente Holon als het meest passende plan voor verdere ontwikkeling. Het plan beantwoordt aan alle beoordelingscriteria die de gemeente heeft gesteld. Door de flexibiliteit blijft ontwikkeling in de toekomst mogelijk zonder dat het hoge niveau van het ontwerp en zijn architectonisch karakter wordt aangetast.”
“Een architectonisch zeer interessant project. Het vormt een ensemble en geen afzonderlijke iconen. Zowel de compositie als de gevels boeien. Het project toont een volwassen architectonische benadering zowel met betrekking tot het gebouwde weefsel als het weefsel van de openbare (tussen)ruimte”

“We zijn vooral enthousiast omdat onze interpretatie van de vraagstelling wordt onderkend als de beste oplossing.”, was de eerste reactie van Vera Yanovshtchinsky. Evert Pronk (BINT) spreekt van “Een uitzonderlijk succesvolle samenwerking, we zijn als bureaus complementair en houden elkaar scherp.”

Bij Vera Yanovshtchinsky Architecten vormen inleving in de eigenheid van de opgave en in de cultuur van de bestemming de basis van de architectuur. Vanuit openheid wordt naar elke opdracht gekeken met als uiteindelijk resultaat een ontwerp, plan, gebouw, interieur dat gehecht is aan zijn plaats en omgeving. BINT herkent zich in deze visie en houdt zich bezig met ontwerpen in de breedste zin. De ontwerpen moeten helder zijn en beroeren zonder een bijbehorend ingewikkeld verhaal; het verhaal en de emotie moet door het ontwerp zelf worden opgeroepen. Beide bureaus zijn gevestigd in de Tweede Binnenhaven van Scheveningen.

Scroll to Top

Duikcentrum Zandvoort

Inleiding
Het bestaande horecapaviljoen aan de boulevard van Zandvoort zal worden herontwikkeld tot duikresort. Het ontwerp is er op gericht om het exterieur met minimale ingrepen een hedendaagse uitstraling te geven die past bij de sfeer van het duikcentrum. In het interieur worden de benodigde functies geïntegreerd tot een eenduidig ontwerp.

Maaiveld
Het paviljoen grenst aan de Westkant direct aan de boulevard, het terras wordt begrenst door een houten omheining met glas. Door het hele kavel met vlonders op te hogen ontstaat er automatisch een buffer tussen het gebouw en de boulevard. Deze verhoging wordt aan de entree zijde verbonden met het terras. Door het hoogteverschil bij de entree weg te nemen [is nu een trap van 2 treden] vormt dit geen extra obstakel meer bij het betreden van het pand. Richting het gebouw loopt de vlonder in terrasvorm op. Tussen de terrassen worden bakken met duingras geplaatst. Met deze inrichting wordt aangesloten op de duinstructuur aan de terras zijde en wordt versterkt dat het paviljoen letterlijk ‘in’ de duinen staat, de natuurlijke grondslag van het gebied.

Gevels
Om extra vloeroppervlak te creëren wordt het volume aan de noordzijde met een stramien uitgebreid, hier bevinden zich de entree, de kleedkamers en het kantoor. De dichte gevelelementen en de kozijnen worden antraciet grijs geschilderd, de dakrand wordt vervangen door hout. Door de hemelwaterafvoeren op de hoeken ook in te pakken met het hout lijkt het of deze ‘kolommen’ het uitkragende dag dragen. Een rieten dak [look] wordt voorgesteld ter plaatse van het zichtbare dakdeel.

Entree
De entree ontsluit de verschillende hoofdfuncties van het duikcentrum; duikshop, kantoor en het duikbad. In de entree staat een receptie-/ verkoopbalie , hier kan informatie verkregen worden en worden kleine gadgets verkocht. Het interieur is een combinatie van strakke afgewerkte materialen en ruwe warme materialen. Linksaf zit de trap naar beneden hier komt men in de duikshop/ opslag die zich in de kelder bevindt. Het kantoor heeft direct zicht op de entree, zodat de balie niet constant bemand hoeft te zijn.

Duikshop | Opslag
In de kelder zitten de duikshop | opslag, entree leveranciers, toiletten, installaties en de zwembadbak. Hoewel dit de kelder is, kan er daglicht gerealiseerd worden via de trap van de leveranciers en door een venster naar het duikbad. De opbergruimte is verwerkt in de houten wanden die vrij van vloer en plafond gehouden zijn. In de uitsparingen van de kasten en de plinten onder en boven worden de lampen verwerkt. Het plafond kan ‘kaal’ en grof van structuur blijven [beton]. De achterwand van het pashokje is voorzien van een spiegel, hierdoor lijkt de shop verder door te lopen als het pashokje niet in gebruik is.

Duikbad
De oriëntatie van het bad en het grote raam richting zee, versterken de relatie tussen het duikbad en de zee. De routing is verdeeld in een ‘droge’ en ‘natte’ route. De ‘droge’ route loopt langs de duikspullen en koelkasten naar het terras. De ‘natte’ route is direct naast het duikbad en heeft een ‘afschot’ richting het water. De bergruimte voor cursusmateriaal is verwerkt in de gekromde wand langs de achtergevel en aan de gang zijde van het zitmeubel die de afscheiding vormt tussen de twee routes. Aan de ‘natte’ kant van het meubel kunnen spullen opgeborgen worden die kunnen uitlekken, voor de wetsuits is er een aparte nis naast de trap. De compressor voor het vullen van de duikflessen staat in de verlengde buitentrap ombouw. Dit is de ideale plek: de afstanden blijven minimaal en het geluid van de compressor is ‘buiten’ het gebouw zodat er minimaal hinder van zal zijn. De doorgezette ombouw geeft middels een deur toegang aan deze kleine opslagruimte. De ombouw zorgt op zijn beurt weer voor geluidswering naar buiten. De duikflessen worden vanuit een paneel in de wand gevuld die direct achter de compressor ruimte zit. Door afronding van alle binnenhoeken van het zwembad ontstaat er een vloeiende routing en lijkt de ruimte optisch groter. Dit effect wordt versterkt door de lichtkoof die direct via spots en indirect via licht op het spanplafond de ruimte verlichten. Vanuit het zwembad zijn ook de kleedkamers en het achterliggende theorielokaal goed bereikbaar.

Terras
Het terras aan de achterzijde is bereikbaar via het duikcentrum. Het hoogteverschil van ca. 70 cm wordt in een aantal stappen overbrugd, waardoor aparte ruimten ontstaan waar men rustig kan zitten. Ter plaatse van de trap worden wederom bakken met duingras geplaatst. Vanaf het terras zijn tevens de spoelbakken en buitendouche bereikbaar die in het verlengde van de trap ombouw zijn verwerkt.
De afscheiding van het terras wordt in de dezelfde kleurstelling geschilderd als het paviljoen. Er komt een spatie tussen de afscheiding en het paviljoen, hier komt een transparante afscheiding komt die geopend kan worden voor cursisten die een buitenduik maken. De drankenautomaten en de koffieautomaat zitten direct om de hoek van de openslaande deuren. Deze kunnen zelf bedient worden door de meegekomen aanhang/ cursisten en maken het terras compleet.

Scroll to Top

Cultural Center | Hotel, Marseille

Uitgangspunten
– Het plaatselijke [gebied onder de snelweg] combineren met de stad als geheel [A7]
– Door niet te focussen op de aanwezigheid van de snelweg gaat het ontwerp incidentele relaties aan met de aanwezige snelweg.

De publieke ruimte in het gebied is ‘verborgen’, je kan door het gebied lopen zonder de kwaliteiten van het gebied te ervaren. Het ontwerp moet een verlengde zijn van de openbare ruimte in het gebied. Door het programma en de vorm probeert het gebouw de wijk nieuw leven in te blazen.

Het gebouw is onder te verdelen in 2 hoofdfuncties; Een cultureel centrum en een Hotel. Het plaatselijke wordt benadrukt door het cultureel centrum, het stedelijke door het hotel, zowel in vorm als in functie. Deze tweedeling komt ook tot uitdrukking in de materialisatie; rijke afgewerkte materialen voor het hotel en ruwe onafgewerkte materialen voor het cultureel centrum.

Scroll to Top

‘De Terp’ Living in the City

In de ontwerpopgave is de terp een metafoor, maar tevens een begrip. Als metafoor is de terp te lezen als een plateau met vormen, als begrip is het een bindend element. Elke vormstudie bestaat uit een horizontaal element (het basement) en vertikale elementen die daardoor heen gaan. Vormstudie 01 is een plateau met 1 doorlopende vertikale vorm. Vormstudie 02 is een variant daarop. Vormstudie 03 is het basement een ring met daarin vertikale elementen. In vormstudie 04 is dit principe verder uitgewerkt. Er ontstaan interessante ruimtes tussen de torens en op het basement, met naar binnen- en naar buiten gerichte ruimtes. Vormstudie 04 heb ik als uitgangspunt voor het ontwerp genomen.

De kantoren bevinden zich op de begane grond en vormen een schil rond het binnengebied. De sportschool zit in het binnengebied op de beganegrond en is visueel afgesloten van de omgeving. In een sportschool kijken mensen in de spiegen en naar elkaar, het introverte karakter van het binnengebied versterkt dit. Via patio`s krijgt de sportschool lichttoetreding, ze versterken tevens de relatie met het dek. Via het dek worden de woningen in het basement en de woontorens ontsloten. Deze ruimte is verkeers- en verblijfsruimte. Om ruime woningen te kunnen maken zijn delen van de toren uitgeschoven, hierdoor krijgt iedere woning een prive buitenruimte. De renbaan bevind zich op het basement en is naar buiten gericht. Hij is toegangkelijk voor sportschool en bewoners. De woningen in het basement hebben buitenruimten op het basement.

Scroll to Top

Bookshop Faculty of Architecture, Delft

Onderdelen
Balie 1: Stylosbalie, brandblusser, Zitje: Zitplaats als de bookshop dicht is, Kast 1: Ruimte voor Stylos om spullen bij de balie te kunnen bergen, Uithangbord: Bord voor Stylos en de bookshop om promomateriaal op te hangen, Kast 2: Opberg kast voor abonnementen, binnen handbereik van de baliemedewerker,10 meter plankruimte, afgeschermd van de bezoekers, Balie 2: bookshopbalie, bevat computer, geldkluisje(lade), pinautomaat, aftekenschriften, lade met kantoorartikelen, Kast 3 t/m 6: Bevat 30 verschillende boeken, 30 verschillende vakjes en 10 verschillende tijdschriften, 5 verschillende vakjes, Bankje: Te gebruiken als bookshop open [om boeken in te kijken] en dicht is.

Architectonische kwaliteit
“Door de openheid en toegankelijkheid vormt de bookshop een verlevendiging dat in het verlengde ligt met het concept van de hal [straat van Bouwkunde]” Het object heeft een sterk karakter met een eigen identiteit, maar past tegelijkertijd goed in zijn omgeving.

Locatie
Oude locatie was goed, analyse laat oude locatie ook zien, op die locatie past die tevens in context van de faculteit.

Flexibiliteit en verplaatsbaarheid
Als de bookshop open gaat worden de schuifdeuren die voor de boekenkast zitten voor de openingen geschoven zodat er een ingang ontstaat. Als de bookshop dicht gaat worden de schuifdeuren weer teruggeschoven en doet het object dienst als zithoek.
Doordat het ontwerp uit onderdelen bestaat zijn deze los te koppelen en te verplaatsen. Zo kunnen de onderdelen worden opgeborgen of ergens anders van dienst zijn als dat nodig mocht zijn.

Tegengaan van diefstal
De balie is op sta-hoogte waardoor de verkoper en beter overzicht krijgt en een actievere houding heeft. Als de bookshop open is zijn de schuifdeuren voor de boekenkasten weg, deze blokkeren nu alle openingen behalve de hoofdingang. Door de balie naast die ingang te leggen heeft de verkoper een beter beeld van wie er naar binnen dan wel naar buiten gaat. Als laatste zullen de bezoekers van de bookshop zich aan de regel moeten houden dat er geen tassen naar binnen mogen, deze kunnen in de vakken naast de ingang gelegd worden (deze regel geldt immers ook in de bibliotheek).

Bouwtijd in de faculteit
Doordat het ontwerp uit verschillende onderdelen bestaat, worden deze in een werkplaats in elkaar gezet. De verschillende onderdelen worden vervolgens naar binnen gebracht en op een simpele manier aan elkaar gekoppeld. Zie ook flexibiliteit / verplaatsbaarheid.

Scroll to Top

Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top