Posts Tagged kantoren


Video Holon City Lights

Presentatie video van het door Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT Architecten gewonnen prijsvraag ontwerp voor een nieuw stadshart in Holon. Edit: DPI Animation House (more…)

Prijsvraag stadshart Holon

De Haagse architectenbureaus Vera Yanovshtchinsky Architecten en BINT Architecten, hebben de openbare prijsvraag voor een nieuw stadshart in Holon gewonnen. De stad ligt ten zuidoosten van Tel Aviv. In Israël wordt de prijsvraag voor dit nieuwe bestuurlijke en culturele centrum beschouwd als één van de belangrijkste van de laatste tien jaar. De bureaus worden in Israël vertegenwoordigd door Setter Architects.

Het nieuwe stadshart wordt gevormd door een stadsplein, hieraan liggen een gemeentehuis, een concertzaal en muziekcentrum, kantoren, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage. Het combineert een stedelijk plein met een gebouwd ensemble dat aansluit op de structuur van zijn omgeving en de stad. De verwachting van de gemeente luidt: “Het nieuwe centrum gaat de bewoners en bezoekers een rijk en gevarieerd stedelijk leven bieden. Dit gaat uitstralen op het geheel van de stedelijke werkelijkheid van Holon”. “Het zou zich moeten hechten aan de stad en verankeren in de maatschappij”.

Juryoordeel:
”De jury draagt dit plan unaniem voor bij de gemeente Holon als het meest passende plan voor verdere ontwikkeling. Het plan beantwoordt aan alle beoordelingscriteria die de gemeente heeft gesteld. Door de flexibiliteit blijft ontwikkeling in de toekomst mogelijk zonder dat het hoge niveau van het ontwerp en zijn architectonisch karakter wordt aangetast.”
“Een architectonisch zeer interessant project. Het vormt een ensemble en geen afzonderlijke iconen. Zowel de compositie als de gevels boeien. Het project toont een volwassen architectonische benadering zowel met betrekking tot het gebouwde weefsel als het weefsel van de openbare (tussen)ruimte”

“We zijn vooral enthousiast omdat onze interpretatie van de vraagstelling wordt onderkend als de beste oplossing.”, was de eerste reactie van Vera Yanovshtchinsky. Evert Pronk (BINT) spreekt van “Een uitzonderlijk succesvolle samenwerking, we zijn als bureaus complementair en houden elkaar scherp.”

Bij Vera Yanovshtchinsky Architecten vormen inleving in de eigenheid van de opgave en in de cultuur van de bestemming de basis van de architectuur. Vanuit openheid wordt naar elke opdracht gekeken met als uiteindelijk resultaat een ontwerp, plan, gebouw, interieur dat gehecht is aan zijn plaats en omgeving. BINT herkent zich in deze visie en houdt zich bezig met ontwerpen in de breedste zin. De ontwerpen moeten helder zijn en beroeren zonder een bijbehorend ingewikkeld verhaal; het verhaal en de emotie moet door het ontwerp zelf worden opgeroepen. Beide bureaus zijn gevestigd in de Tweede Binnenhaven van Scheveningen.

Scroll to Top

‘De Terp’ Living in the City

In de ontwerpopgave is de terp een metafoor, maar tevens een begrip. Als metafoor is de terp te lezen als een plateau met vormen, als begrip is het een bindend element. Elke vormstudie bestaat uit een horizontaal element (het basement) en vertikale elementen die daardoor heen gaan. Vormstudie 01 is een plateau met 1 doorlopende vertikale vorm. Vormstudie 02 is een variant daarop. Vormstudie 03 is het basement een ring met daarin vertikale elementen. In vormstudie 04 is dit principe verder uitgewerkt. Er ontstaan interessante ruimtes tussen de torens en op het basement, met naar binnen- en naar buiten gerichte ruimtes. Vormstudie 04 heb ik als uitgangspunt voor het ontwerp genomen.

De kantoren bevinden zich op de begane grond en vormen een schil rond het binnengebied. De sportschool zit in het binnengebied op de beganegrond en is visueel afgesloten van de omgeving. In een sportschool kijken mensen in de spiegen en naar elkaar, het introverte karakter van het binnengebied versterkt dit. Via patio`s krijgt de sportschool lichttoetreding, ze versterken tevens de relatie met het dek. Via het dek worden de woningen in het basement en de woontorens ontsloten. Deze ruimte is verkeers- en verblijfsruimte. Om ruime woningen te kunnen maken zijn delen van de toren uitgeschoven, hierdoor krijgt iedere woning een prive buitenruimte. De renbaan bevind zich op het basement en is naar buiten gericht. Hij is toegangkelijk voor sportschool en bewoners. De woningen in het basement hebben buitenruimten op het basement.

Scroll to Top

Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top