Posts Tagged parkeerkelder


Horecapaviljoen Amstelkwartier, Amsterdam

In opdracht van 52º NOORD heeft BINT een multifunctioneel horecapaviljoen ontworpen waar horeca, detailhandel, een multifunctionele ruimte, parkeren en een woning onder één dak zijn samengebracht. Vanaf de verschillende terrassen op de unieke locatie, centraal in Amsterdam gelegen en in het stadspark bij het Amstelkwartier met een nieuwe stadshaven, is een prachtig uitzicht over de Amstel gewaarborgd.

Het concept voor het paviljoen is gebaseerd op een zwevend houten volume met een transparant maaiveld en uitstraling rondom. Door het gebouw optisch op te tillen en de begane grond transparant uit te voeren, wordt de zijde van het water, stadshaven, park en terrassen verbonden met de doorgaande routing en de stad. De parkeergarage is onder het maaiveld in het talud gesitueerd, ingeklemd tussen het park, publieke trappen van de gemeente en de terrassen/ doorgaande route langs de kade.

Het programma wordt opgeschaald door het bouwvlak en de maximale bouwhoogte maximaal te benutten. Hierdoor is de massa aangesloten op de schaal van de directe omgeving en wordt er intern flexibiliteit gecreëerd waardoor het gebouw toekomst bestendig is. De L-vormige vide met een in het oog springende trap is het verbindende element tussen de verschillende functies. Door niveau verschillen tussen de vloeren toe te passen ontstaan onderlinge [zicht] relaties tussen de verdiepingsvloeren en de ontstane ruimtelijke werking draagt bij aan het definiëren van de ruimtes. De verschillende ruimtes zijn flexibel te gebruiken, waardoor het gebouw zich, gedurende de dag en voor verschillende doelgroepen, kan aanpassen aan het gebruik/ functie.

De houten lamellen structuur van de dubbele gevel reageert op de open-/ dichtheid en functie van de achterliggende gevel, waardoor een dynamisch gevelbeeld ontstaat. In de vrije ruimte tussen de dubbele gevel bevindt zich het glazenwasbalkon en worden de hemelwaterafvoeren weggewerkt. De houten lamellen lopen door over het [buiten] plafond van de begane grond, waardoor het zwevend effect wordt versterkt en er een vloeiende overgang tussen binnen en buiten ontstaat. De lamellen hebben tevens een functie als zonwering waarbij in de zomer de directe zon toetreding voor een deel wordt tegengehouden [lagere koellast] en bij een laagstaande zon in de winter de zon toe kan treden waardoor minder verwarming nodig is. Naast de lamellen, dragen een hoge Rc-waarde van de gevelschil, zonne-energie en een warmtepomp bij aan een duurzaam gebouw.

Scroll to Top

Stadskantoor, Meppel

Inleiding
Voor dit afstudeerproject hebben we een ontwerp uitgewerkt van de Zwarte Hond Architecten. Het is ontworpen voor een prijsvraag en aangezien de Zwarte Hond Architecten 2e is geworden, wordt het niet verder uitgewerkt, zodat we het project voor ons afstuderen konden gebruiken. Het ontwerp betreft een Stadskantoor in het centrum van Meppel, wat gebaseerd is op het binnenstadsplan Meppel 2015. Volgens de Zwarte Hond Architecten moet het gebouw geassocieerd worden met stijlvol en sober, met een open en informeel karakter, in een sfeer die verantwoordelijk, nuchterheid en dienstbaarheid uitstraalt. Dit uitgangspunt zal een bijzonder gebouw opleveren waarin allerlei ruimtelijke en functionele oplossingen mogelijk zijn. Er moet ook plaats zijn voor onbepaaldheden en interpretaties. Het is een gebouw zonder ‘muren’ tussen werkruimten en publieksruimten, tussen bestuurders en ambtenaren en tussen de overheid en bevolking. Een open en transparant gebouw dat duurzaam mooi is.

Architectonisch concept
Uitgangspunt is een ontwerp waarbij stedenbouw, architectuur, publieke ruimte, kantoorconcepten, naast duurzaamheid een gebouw vormen. Door extra verdiepingshoogte, vides over meerdere verdiepingen, in ruime mate toetreding van licht en lucht ontstaan er mooie zichtlijnen die voor de samenhang zorgen.
Beeld bepalend aan de Grote Oever is de toren waaronder verzonken in het maaiveld, de Raadshal ligt. De centrale hal is aan een zijde gekoppeld aan de hoger gelegen verdiepingen van de toren waar het bestuur gehuisvest is. Aan de andere zijde verbindt de hal alle verdiepingen van het overige gebouw. De liften en trappen lopen door een open verbinding naar de parkeerkelder.Op de begane grond zijn alle balie functies ondergebracht die zijn gekoppeld aan de achterliggende kantoren. De magazijnen en opslagruimten liggen deels ondergronds en zijn bereikbaar vanaf de noordzijde. De eerste verdieping kan naast de lift bereikt worden door een flauw hellende trap die vanaf de hal naar boven loopt, hier zijn het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen geplaatst. De kantoorvleugel op de tweede en derde verdieping, waarin zich het merendeel van de werkplekken bevindt, heeft een balkon aan de hal.

Scroll to Top